• Információ: 36-1-309-2600/1443
    • in English

Üdvözöljük Önt a Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA) projekt honlapján!

A projekt célja egy új nemzeti atlasz létrehozása, amit 1983-hoz hasonlóan ismét a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményez az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet koordinálásával és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék - mint stratégiai partner - közreműködésével.
A nemzeti atlaszok Földünk minden országában, mindenhol és mindenkor a zászló, a címer és a himnusz mellett a nemzeti jelképek egyik legfontosabbika kormányzati támogatással és a tudomány képviselőinek (elsősorban a tudományos akadémiáknak) a kezdeményezése alapján, széles körű nemzeti összefogással valósultak meg. Ez történt 1964-1967 és 1983-1989 között Magyarországon is, mikor az MNA első két kiadása napvilágot látott. Az előzmények alapján bízunk abban, hogy jelen kezdeményezésünk eredményeként megfelelő kormányzati támogatással és a tudomány képviselőinek összefogásával a következő években sikerül megjelentetni az MNA új kiadását, mégpedig nem csupán hagyományos (nyomtatott) formában, hanem a kor követelményeinek megfelelően elektronikus (DVD és webes) változatban is. Ez utóbbinak, a folyamatosan készülő és aktualizálódó, „view-only” (nézegethető), interaktív (később analitikus) térképeknek jelen honlapunkon adunk otthont, ahol a felhasználók (pl. kormányzati döntéshozók, az oktatás különböző szintjeinek résztvevői, szakmai érdeklődők) folyamatosan tájékozódhatnak nem csupán országunk, hanem (a témaköröktől, adatoktól függően) hazánk, a Kárpát-medence természeti, társadalmi és gazdasági viszonyairól is.

Az MNA nyomtatott változata a tervek szerint 2018-tól évente, négy önálló kötetben jelenne meg. Az egyes kötetetek tervezett címe és témaköre: Természeti környezet; Társadalom; A magyar állam és helye a világban; Gazdaság.

Honlapunkon pillanatnyilag az MNA új köteteinek, térképeinek megjelenéséig a nemzeti atlaszok múltjáról, jelenéről, különböző fajtáiról, az MNA magyar előzményeinek számító atlaszok teljes tartalmáról és jelen projektünk vázáról tájékozódhat a Kedves Olvasó.

Mindehhez jó böngészést kívánunk!

 
Kocsis Károly
akadémikus, intézeti igazgató
az MNA szerkesztőbizottságának elnöke