A honlap forgalmának elemzéséhez analitikai sütiket használunk, melyek személyes adatokat nem tartalmaznak. Engedélyezésüket a böngészője beállításainál tudja kikapcsolni.

Magyarország Nemzeti Atlasza

1. Állam és nemzet
4. Gazdaság

Köszöntő

Üdvözöljük Önt a Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA) projekt honlapján!

A projekt célja egy új nemzeti atlasz létrehozása, melyet a 2010-es években - 1983-hoz hasonlóan ismét - a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezett a jelenleg a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó CSFK Földrajztudományi Intézet koordinálásával és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet közreműködésével. 2018-tól a projektet stratégiai partnerként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) támogatja.

A nemzeti atlaszok Földünk minden országában, mindenhol és mindenkor a zászló, a címer és a himnusz mellett a nemzeti jelképek egyik legfontosabbika kormányzati támogatással és a tudomány képviselőinek (elsősorban a tudományos akadémiáknak) a kezdeményezése alapján, széles körű nemzeti összefogással valósultak meg. Ez történt 1964-1967 és 1983-1989 között Magyarországon is, mikor az MNA első két kiadása napvilágot látott. Az előzmények alapján bízunk abban, hogy jelen kezdeményezésünk eredményeként megfelelő kormányzati támogatással és a tudomány képviselőinek összefogásával a következő években sikerül megjelentetni az MNA új kiadását, mégpedig nem csupán hagyományos (nyomtatott) formában, hanem a kor követelményeinek megfelelően elektronikus (DVD és webes) változatban is. Ez utóbbinak, a folyamatosan készülő és aktualizálódó, „view-only” (nézegethető), interaktív (később analitikus) térképeknek jelen honlapunkon adunk otthont, ahol a felhasználók (pl. kormányzati döntéshozók, az oktatás különböző szintjeinek résztvevői, szakmai érdeklődők) folyamatosan tájékozódhatnak nem csupán országunk, hanem (a témaköröktől, adatoktól függően) hazánk, a Kárpát-medence természeti, társadalmi és gazdasági viszonyairól is.

Az MNA nyomtatott változata a tervek szerint 2018-tól évente, négy önálló kötetben jelenne meg. Az egyes kötetetek tervezett címe és témaköre: Természeti környezet; Társadalom; Állam és nemzet; Gazdaság.

Honlapunkon az MNA eddig megjelent köteteiről, a nemzeti atlaszok múltjáról, jelenéről, különböző fajtáiról, az MNA magyar előzményeinek számító atlaszok teljes tartalmáról és jelen projektünk vázáról tájékozódhat a Kedves Olvasó.

Mindehhez jó böngészést kívánunk!

 
Kocsis Károly
akadémikus, intézeti igazgató
az MNA szerkesztőbizottságának elnöke

Megjelent kötetek

Magyarország Nemzeti Atlasza 3. kötet: Társadalom (2021)

Új nemzeti atlaszunkat a hazánk társadalmát bemutató kötettel gyarapítjuk. A múlt feltárását követően a kiadvány egyrészt ismerteti a népességgel és településekkel kapcsolatos jellemzőket, térbeli folyamatokat ismerteti, másrészt olyan szintetizáló fejezeteket, témaköröket is tartalmaz, melyek a társadalmi és természeti környezet összefonódását, kölcsönhatásait is elemzik (pl. az életkörülmények és életminőség emberi oldalát, a lakásviszonyokat és a települési környezetet).

Teljes szöveg

Magyarország Nemzeti Atlasza 2. kötet: Természeti környezet (2018)

Új nemzeti atlaszunk köteteinek sorát hazánk természeti környezetének bemutatásával kezdjük. A kiadvány egyrészt ismerteti a kőzet-, víz- és levegőburok állapotát, illetve az élővilág életterét, másrészt olyan szintetizáló fejezeteket, témaköröket is tartalmaz, melyek a természeti környezet és a társadalom összefonódását, kölcsönhatásait elemzik (pl. tájak, környezet- és természetvédelem, természeti veszélyek).

Teljes szöveg